2010. február 2., kedd

VW Golf LS (1974) "Green" France - Vitesse

Típus: VW Golf LS (1974) "Green" France
Gyártó: Vitesse
Vásárlás helye: ebay.co.uk

Hibátlan, bontatlan, egyben megérkezett. Nagyon szép darab. Egy régebbi modellt mindig nehéz értékelni, hiszen egy mai modellautóval összehasonlítani nem lehet, s azt sem lehet kijelenteni, hogy tökéletes darab, főleg egy új mellett. Az adott korba kell képzelni magunkat, hogy akkoriban milyen minőséget jelentett..ha így nézzük, akkor ez a Golf egy erős közép kategóriás modellnek számít.

A régi modellek egyik sajátossága, hogy nem természetes dolog az, hogy nyílik a csomagtértető például. Ennek sem nyílik, de ez nem hiszem, hogy levonna az értékéből.

Oldalról látszik igazán, hogy az arányok nem teljesen sikerültek jóra, s hogy az ajtó formája is kicsit más, a tengelytávolság talán túl nagy, a kerekek túl kicsik, tehát aki nagyon ismeri a Golfot, biztos látja, hogy nem tökéletes, de nem rossz egyáltalán.

Elöl és hátul nézetben látszik, hogy a kerekei kicsit csálék. Hát igen, akkoriban még nem olyan futóművet csináltak, mint a mai modelleknél. Itt bizony egy nagyon egyszerű műanyagból van megcsinálva, s a kocsi súlyát nem is nagyon bírják, így kicsit furcsán állnak.

A belső tér az, ami nagyon részletesre sikeredett. Látszik ugyan az ajtóknál, hogy hatalmas karok segítségével nyílik, de régen így oldották meg ezt a dolgot. A műszerfal eléggé kidolgozott, a belső tér színes, nem csupa fekete, s ugyan itt is érezni, hogy az arányok nem tökéletesek, de ekkor még nem tudták olyan pontosan a formát megalkotni, mint ma.

A motor is szintén kitűnően kidolgozott, kevés modellben csinálják meg a motort ilyen szépen, s itt sem a fekete szín dominál csak, hanem jól elkülönülnek a különböző részek.


Összegzés: Mivel kevés Golf modellt készítettek (Vitesse, vagyis új nevén a SunStar és a Solido) nincs túl sok választás, aki ilyen modellt szeretne. A Solido modellje kitűnően sikerült, míg a Vitesse egy részleteiben kitűnő, de formailag nem tökéletes modellt készített. Előnye a Solido-val szemben, hogy többféle színben kiadták (kékmetál, piros, sárga, zöld) és többféle Cabrio kivitel is elkészült a GTI verziók mellett. A különleges USA verziójú Rabbit-ról nem is beszélve. A sok változata miatt behozta a Solido előnyét és egy szintre is kerültek a szememben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése